výchozí banner

Navigace
Aktuality
Zemědělství
Dotace a podpory
Zemědělské standardy a normy
Lesnictví a vodní hospodářství
Potravinářství
Aktivity, instituce a dokumenty
Životní prostředí
Legislativa ČR a EU
Poradenství a vzdělávání
Věda a výzkum
Rozvoj venkova a krajské aktivity
Nevládní organizace a spolky
Partneři
O nás a další užitečné adresy
Mapa serveru

Uživatelský přístup
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

Přehled e-mailem
  E-mail:

Anketa
Není aktivována žádná anketní otázka.

Web informace
Dnes : so - 22.9.2018
Svátek má : Darina
Kontaktní email
Nastavit jako titulní stránku
Přidat mezi oblíbené stránky


Minimlékárny, mini zpracovatelé masa.
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 142012 ; Vydáno : 25.2. 2018 ; Autor : Ing Ladislav Štverák

 

Na Vysočině funguje 29 minimlékáren, víc je i zpracovatelů masa

 

 

Na Vysočině rychle přibývají drobní zpracovatelé mléka a masa. Faremních mlékáren je zaregistrováno 29 a malých bouráren, tedy provozů na porcování masa, 78. Stejný trend se ale netýká automatů na prodej syrového mléka, jichž je v kraji deset, v porovnání s boomem před osmi lety poloviční počet. Veterináři u malých provozů zatím výrazné problémy nezaznamenali. Vyplývá to z přehledu činnosti krajské veterinární správy za uplynulý rok, který poskytla ČTK.

"V minulém roce proběhla velká celostátní akce s odběry vzorků v těchto zařízeních, výsledky nebyly alarmující," řekl ČTK Miroslav Tuček z odboru hygieny a ochrany veřejného zdraví správy k malým zpracovatelským provozům.

Na Vysočině, kde zemědělci chovají nejvíc skotu a prasat v ČR a produkují největší množství mléka, vykonává veterinární správa dozor ve více než 1300 potravinářských provozech. Vloni v nich inspektoři uskutečnili přes 2700 kontrol zaměřených na potraviny živočišného původu, nedostatky byly zjištěny v pěti procentech. Šlo například o nedodržování správné výrobní a hygienické praxe.

Inspektoři také odebrali asi 800 vzorků kvůli sledování obsahu cizorodých látek v potravinách, jako jsou rezidua pesticidů, těžkých kovů, antibiotik či barviv. Kvůli jejich nadlimitnímu množství veterinární správa ve 12 případech zakázala uvedení živočišných produktů do oběhu. Sedm zákazů se týkalo pstruhů.

Jatek na červené maso je na Vysočině 36, druhý nejvyšší počet v Česku po Středočeském kraji. Vedle 13 velkých funguje 23 menších provozů. Veterinární prohlídkou musí před porážkou projít každé zvíře. Loni bylo Vysočině poraženo 276.000 kusů, kromě prasat a skotu i 1000 ovcí a koz.

U vývozu do zemí mimo EU certifikovali vloni úřední veterinární lékaři na Vysočině 40 zásilek masa a masných výrobků vážících v součtu 679 tun a 130 zásilek mléka a mléčných výrobků s hmotností 3074 tun. Objem tohoto exportu je v posledních třech letech nižší kvůli ruskému embargu na dovoz potravin z unie.

Vývoz zvířat, hlavně skotu, se na Vysočině od roku 2015 naopak zvýšil. Větší poptávka byla loni i po jednodenních kuřatech a násadových vejcích, čemuž napomohlo, že Vysočina byla jedním ze dvou krajů, kde nebyla v chovech zjištěna ptačí chřipka. Vyvážela se také jatečná prasata. Veterinární správa loni zkontrolovala 1503 zásilek zvířat obchodovaných na unijním trhu a 219 zásilek do zemí mimo EU, zejména do Turecka.

Za porušení veterinární legislativy ve všech sledovaných oblastech udělila loni veterinární správa na Vysočině pokuty celkem za 2,05 milionu korun, o rok dřív to bylo 2,7 milionu.

Copyright (2003) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.


Aplikace
Diskuzní fórum
Agronavigátor Set

Kalendář akcí
Předchozí měsíc září 2018 Přístí měsíc
Po Út St Čt So Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Dnešní články
Příručka pro provozovatele potravinářských podniků
Vadná jablka z Polska
Stažení výrobku Krájená rajčata s bazalkou
Kontroly SVS na farmářských trzích
Nevyhovující čaj
SZPI nařídila stažení nevyhovující potraviny Medison a ROSHEN
Aktuální informace k nákazám bakterií Listeria monocytoqenes
Prezentace výrobců biopotravin
Biopotraviny
SVS stahuje z trhu zmražené chobotnice -

Nejčtenější články
Potravináři chtějí jednoznačnou identifikaci potravin
Zpráva ze zasedání představenstva PK
Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva - RASFF
Evropská technologická platforma “Potraviny pro život”. Vize do roku 2020 a dále
Výroba potravin a jejich uvádění do oběhu
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 183/2005
Pokusy Ústavu potravinářského inženýrství na technologické fakultě Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně byly inspirovány existencí Nalžovského sýra vyráběného na přelomu a počátkem 20. století v obci Nalžovské Hory v západních Čechách">
Je možné použít plíseň Pennicillium nalgiovense jako alternativu k výrobě plísňového sýra?
Změna vyhlášky o reziduích pesticidů
Cheese Science 2006
Vliv antibiotik aplikovaných drůbeži na člověka

Navštivte také
Zobrazit předchozí počet záznamů : 12 Zobrazit následující
odkaz na stránky UZEI

odkaz na stránky UZEI
odkaz na stránky Agroporadenství

odkaz na stránky Agroporadenství
odkaz na stránky Agroweb

odkaz na stránky Agroweb
odkaz na agrární www portál

odkaz na agrární www portál
Nitrátová směrnice

Nitrátová směrnice
odkaz na stránky Plzeňského kraje

odkaz na stránky Plzeňského kraje
vyhledávání obcí a v mikroregionech

vyhledávání obcí a v mikroregionech
odkaz na stránky MZe ČR

odkaz na stránky MZe ČR
portál SZIF

portál SZIF
Ústav pro hospodáoskou úpravu lesu

Ústav pro hospodáoskou úpravu lesu
odkaz na stránky Infovenkov

odkaz na stránky Infovenkov
Standardy výrob

Standardy výrob