výchozí banner

Navigace
Aktuality
Zemědělství
Dotace a podpory
Zemědělské standardy a normy
Lesnictví a vodní hospodářství
Potravinářství
Bezpečnost potravin a ostatní opatření
Životní prostředí
Legislativa ČR a EU
Poradenství a vzdělávání
Věda a výzkum
Rozvoj venkova a krajské aktivity
Nevládní organizace a spolky
Partneři
O nás a další užitečné adresy
Mapa serveru

Uživatelský přístup
  Uživatel:
  Heslo:
 registrovaný uživatel

Přehled e-mailem
  E-mail:

Anketa
Není aktivována žádná anketní otázka.

Web informace
Dnes : st - 12.12.2018
Svátek má : Simona
Kontaktní email
Nastavit jako titulní stránku
Přidat mezi oblíbené stránky


Výsledek výzkumné studie
Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 141978 ; Vydáno : 20.2. 2018 ; Autor : Ing Ladislav Štverák

 

Výzkumná studie zjistila, že jedna skupina potravin je více spojena s rizikem vzniku rakoviny

processed_foods.jpg Francouzští vědci několik let studovali chování více než stovky tisíc dospělých lidí. Zjistili, že konzumace vysoce zpracovaných potravin byla více spojena s rizikem vzniku rakoviny.  

Tyto škodlivé „ultra-zpracované“ potraviny, jak je vědci nazývají, zahrnují například balené sladké pečivo, mufiny, brambůrky, bonbóny, sycené nápoje, mražené a instantní polotovary, cereálie s přidaným cukrem.  

Vědci odhadují, že tyto vysoce zpracované potraviny pokrývají 25 až 50 procent denního příjmu energie lidí, žijících v bohatých západních zemích.  

Vědci si všimli, že účastníci studie, kteří uváděli, že konzumovali více vysoce zpracované, balené potraviny, měli vyšší riziko rozvoje rakoviny než lidé, kteří jedli čerstvé potraviny vařené doma nebo v restauracích. Autoři studie napsali, že „10% nárůst podílu vysoce zpracovaných potravin ve stravě byl spojen s významným zvýšením celkového rizika rakoviny o 12% a rizikem rakoviny prsu o 11%.“

Největším viníkem je pravděpodobně cukr: slazené nápoje a svačiny představovaly více než čtvrtinu ultra-zpracovaných potravin, které lidé ve studii jedli.

Nejnižší riziko vzniku rakoviny měli ti účastníci studie, kteří jedli čerstvé, minimálně zpracované potraviny.


Aplikace
Diskuzní fórum
Agronavigátor Set

Kalendář akcí
Předchozí měsíc prosinec 2018 Přístí měsíc
Po Út St Čt So Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Dnešní články
Vadná kapusta
SZIF odstartoval soutěž
Vadné zelí
Nevyhovující potraviny
Závadný doplněk stravy
Příručka pro provozovatele potravinářských podniků
Vadná jablka z Polska
Stažení výrobku Krájená rajčata s bazalkou
Kontroly SVS na farmářských trzích
Nevyhovující čaj

Nejčtenější články
Potravináři chtějí jednoznačnou identifikaci potravin
Zpráva ze zasedání představenstva PK
Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva - RASFF
Evropská technologická platforma “Potraviny pro život”. Vize do roku 2020 a dále
Výroba potravin a jejich uvádění do oběhu
Pokusy Ústavu potravinářského inženýrství na technologické fakultě Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně byly inspirovány existencí Nalžovského sýra vyráběného na přelomu a počátkem 20. století v obci Nalžovské Hory v západních Čechách">
Je možné použít plíseň Pennicillium nalgiovense jako alternativu k výrobě plísňového sýra?
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 183/2005
Změna vyhlášky o reziduích pesticidů
Cheese Science 2006
Vliv antibiotik aplikovaných drůbeži na člověka

Navštivte také
Zobrazit předchozí počet záznamů : 12 Zobrazit následující
odkaz na stránky UZEI

odkaz na stránky UZEI
odkaz na stránky Agroporadenství

odkaz na stránky Agroporadenství
odkaz na stránky Agroweb

odkaz na stránky Agroweb
odkaz na agrární www portál

odkaz na agrární www portál
Nitrátová směrnice

Nitrátová směrnice
odkaz na stránky Plzeňského kraje

odkaz na stránky Plzeňského kraje
vyhledávání obcí a v mikroregionech

vyhledávání obcí a v mikroregionech
odkaz na stránky MZe ČR

odkaz na stránky MZe ČR
portál SZIF

portál SZIF
Ústav pro hospodáoskou úpravu lesu

Ústav pro hospodáoskou úpravu lesu
odkaz na stránky Infovenkov

odkaz na stránky Infovenkov
Standardy výrob

Standardy výrob